Weeshuis Ikhaya Likababa 2012

Door secretaris Gerard van der Heul
Mijn vrouw Thea en ik brengen vandaag een bezoek aan het weeshuis Ikhaya Likababa (Zulu voor: het Huis van de Heer) in Felixton, provincie Kwazulu Natal. Kim (voorzitter van Friends for Africa) heeft via Wendy, de coördinator van het weeshuis, geregeld dat we ontvangen worden door Liana, omdat Wendy met vakantie is. Liana is een lokale vrijwilligster. We maken ook kennis met een Duitse jonge vrouw, die hier 1 jaar lang vrijwilligerswerk komt doen. Verder zijn er 2 Zulu-vrouwen, die werken als huismoeder. We zijn er rond 13.30 uur en de kinderen doen hun middagdutje, op één na. Zij is 6 jaar, de andere kinderen zijn tussen 0 en 4 jaar. De kinderen hebben hier net zomervakantie gekregen (het is nu zomer in Z-Afrika!). In totaal wonen er 13 kinderen in het weeshuis, de jongste van 14 maanden, de 2 oudste van 6 jaar. Vanuit iKhaya wordt geprobeerd om een geschikte adoptiefamilie voor de kinderen te zoeken. Indien mogelijk gaan ze terug naar de familie (oma, tante). Het zijn bijna allemaal weeskinderen. Hun ouders zijn meestal gestorven aan aids. Slechts in 2 gevallen leeft de moeder nog, maar is door omstandigheden niet in staat om voor de kinderen te zorgen.

Liana geeft ons een rondleiding door het weeshuis. Het huis is gelegen op grondgebied van de Solid Ground Church, een katholieke kerk. Het grondgebied is helemaal afgebakend en omringd met afrastering. Er bevinden zich naast het weeshuis, een kerk en een grotere ruimte waar in het weekend activiteiten voor de opgroeiende jeugd uit de buurt worden georganiseerd. Ook is er een apart verblijf voor de vrijwilligers (momenteel 2 Duitse meiden) van Ikhaya.

In het weeshuis zijn gescheiden slaap- en badkamers voor jongens en meisjes. Er is een aparte ruimte voor medische verzorging. Verder herkennen we in de keuken de keukenkastjes die Friends for Africa heeft weten te regelen met de donatie van de Lions Club Leudal. Ook de door Friends for Africa gesponsorde auto hebben we buiten al gespot. Binnen zijn verder de prima georganiseerde en redelijk goed uitgeruste speelruimtes te herkennen. Hier vindt ook de voor- en naschoolse educatie plaats. De kinderen gaan vanaf hun 4e jaar naar school.

Ondertussen zijn de kinderen wakker. Een drukte van jewelste! Er zijn nu in totaal 11 kinderen, 2 zijn op vakantie bij hun familie. Wendy probeert altijd contact te houden met de familie. Ook als de kinderen geadopteerd zijn, verplaatst naar een weeshuis voor oudere kinderen of terug zijn gegaan naar familie, probeert Wendy toch zicht te houden op hoe het met de kinderen gaat.

Al snel worden we door de kinderen in beslag genomen en moeten we mee doen met allerlei spelletjes buiten. Ondertussen krijgen de kinderen door de huismoeders iets te eten voorgezet, nadat ze eerst gezamenlijk gebeden hebben. Het is goed georganiseerd, netjes en gezellig. Liana is als een echte moeder voor de kinderen: ze knuffelt, troost en corrigeert waar dat nodig is.

Liana vertelt verder nog hoe de organisatie er momenteel voor staat en wat de toekomstplannen zijn. Men bekijkt nu de mogelijkheden om uit te breiden, eventueel ook om opvang voor oudere kinderen te organiseren. Friends for Africa heeft in het verleden al goed kunnen helpen en zal dat ook in de toekomst kunnen doen.

Rond 16.00 uur nemen we, zeer onder de indruk van deze organisatie, afscheid van Liana en de kinderen. We hebben er een goed gevoel over: hier is iedere euro goed en doordacht besteed.
(Zie ook website: http://www.ikhayalikababa.co.za. Hierop is ook een filmpje van het weeshuis te zien; hier zijn ook Kim en Peter te zien)