Verblijf bij Ecolabel Projects van 20 augustus tot 1 sept 2011

Door Peter Giessen en Kim van der Heul
We komen aan in Hluwluwe en gaan op zoek naar Wildebees Ecolodge, de lodge van Martijn en Marike, een Nederlands stel dat een jaar of 6 geleden is geëmigreerd naar Zuid Afrika om hier een nieuw leven op te bouwen. Zij hebben toen ook de stichting Ecolabel opgericht, waar zij naast het runnen van de lodge een hoop werk en energie insteken. De stichting heeft tot doel het

ondersteunen van een aantal lokale, door hun geselecteerde projecten en wordt op incidentele basis ook door Friends for Africa ondersteund. Deze projecten zullen we met Martijn en Marike gaan bezoeken. Tevens zullen we bekijken hoe er in de toekomst eventueel verder samengewerkt kan worden tussen Ecolabel en Friends for Africa.

24/8 We gaan een lokale basisschool bezoeken waar volgens Martijn en Marike behoorlijk wat mis is met het toiletgebouw. Er zitten ongeveer 250 leerlingen op deze school en de toiletten blijken inderdaad ontzettend smerig te zijn. Tevens werken de meeste spoelmechanismes niet meer. We maken een plan om het toiletgebouw compleet op te knappen; schoonmaken, nieuwe spoelreservoirs, een nieuwe pot, muren en deuren schilderen.

Na overleg met het schoolhoofd besluiten we de materialen te gaan regelen en in het weekend aan de klus te beginnen. Er zijn dan geen kinderen dus kunnen we lekker doorwerken. ’s Middags brengen we nog een bezoek aan 1 van de 2 voetbalteams welke door Ecolabel zijn opgericht met als doel naschoolse opvang van de plaatselijke jeugd. Er wordt iedere middag getraind en dit loopt inmiddels zo goed dat beide teams meespelen in de competitie en ieder weekend ook wedstrijden mogen spelen.

26/8 Ons plan is om deze middag al de toiletten op het schooltje te gaan schoonmaken. Alles kan dan weer voldoende drogen en we kunnen de volgende dag meteen beginnen met schilderen. Gewapend met hogedrukreiniger, emmers en borstels staan we op het punt te beginnen, wanneer blijkt dat er geen elektriciteit is. Na wat rond telefoneren blijkt dit vandaag ook niet meer te gaan lukken. We besluiten alles weer in te pakken en de volgende dag maar weer terug te komen

27/8 Opnieuw gaan we proberen om de toiletten schoon te maken. We hebben vandaag meer geluk want er is elektriciteit. Vol goede moed beginnen we aan het smerige karwei en na een aantal uren werken zijn de toiletten schoon. Gasten uit de lodge hebben aangeboden om te helpen met het schilderwerk. Op het drukste moment zijn we zelfs met ongeveer 15 mensen bezig.

Lesly, de barman van de lodge -die tevens erg handig is als loodgieter-, en Peter beginnen aan het demonteren van de spoelreservoirs. Hierna worden de nieuwe reservoirs gemonteerd en ook nog een aantal defecte rioleringsbuizen gerepareerd. Het schilderen van de muren is inmiddels gereed en we beginnen aan de deuren en deurkozijnen. Dit blijkt echter teveel om in 1 dag gereed te krijgen en we komen de volgende dag terug om de klus af te maken.

We kunnen terugkijken op een “geslaagde operatie” waarbij de uitspraak “vele handen maken licht werk” zeker weer van toepassing was. We bezoeken in de navolgende dagen nog een tweetal townships waar een aantal mensen door Ecolabel worden ondersteund.

Hier brengen we een voedselpakket en kleding naar een omaatje die erg slecht ter been is. Ook bezoeken we een crèche en een groentetuin project waar families onder begeleiding leren om zelfvoorzienend te zijn qua voedsel. Ook worden weeskinderen vanuit dit project van verse
groenten voorzien.

Ons verblijf bij Ecolabel zit erop. We nemen afscheid van Martijn en Marike en kijken terug op een heel gezellig verblijf bij hun. Het is mooi om met eigen ogen gezien te hebben welke goede initiatieven mogelijk gemaakt worden door de gezamenlijke inzet van FfA en Ecolabel. We zullen deze samenwerking zeker voortzetten!