Door secretaris Gerard van der Heul
Wij zijn op bezoek bij Martijn en Marike Verbeek, een Nederlands stel van beiden 38 jaar. Zeven jaar geleden besloten ze hun leven in Nederland op te geven en een nieuw bestaan in Zuid-Afrika op te gaan bouwen. Ze kochten een lodge (Wildebees Ecolodge: soort vakantiepark met allerlei huisjes) in Hluhluwe, midden in het Zulu-gebied en vlakbij het prachtige natuur-/wildpark Hluhluwe-Umfolize.
Zij besloten om niet alleen de verwaarloosde lodge opnieuw op te bouwen, maar tegelijkertijd wilden zij iets doen voor de lokale Zulu-bevolking. Zo kregen zij contact met de directrice van het lokale schooltje in de township (Pumlani-school). Toen voorzitter Kim en haar vriend Peter vorig jaar hier waren hebben ze samen met een aantal Groningse jongeren het toiletten-gebouw bij de school volledig gerenoveerd. Martijn en Marike laten ons de school en de township zien. De kwaliteit van de schooltjes in townships is slecht. Maar de directrice van de Pumlanischool is volhardend en weet beetje bij beetje de kwaliteit op te schroeven. Er staan ook wat nieuwe activiteiten op stapel (naaiproject om ook te leren nieuwe kleren te naken; beter schoolmeubilair).
Martijn en Marike organiseren ook allerlei activiteiten voor de Zulu-jongeren. Zo zijn ze gestart met een voetbalteam, dat inmiddels aan een reguliere competitie deelneemt. Het team (in outfits geschonken door Friends for Africa) doet het goed en is in het laatste seizoen gepromoveerd. Goed voor de jongeren, maar ook voor de gemeenschap, die in grote getale de thuiswedstrijden bezoekt.
Gespeeld wordt (ook door andere teams) op een uitstekend kunstgrasveld dat in 2010 door de FIFA (wereldvoetbalbond) is geschonken ter gelegenheid van het WK voetbal in Zuid-Afrika. We rijden langs het veld, maar er wordt vandaag niet gevoetbald. Jammer, we hadden het team graag aan het werk gezien.
Later op de dag nemen Martijn en Marike ons mee naar een Zulu-vrouw, wonend midden in het gebied waar de Zulu-gemeenschap woont en leeft. Hier wordt zelfs bij kleine overtredingen nog eigen Zulu-recht gehanteerd. De gemeenschap regelt het allemaal zelf. De vrouw heeft van haar vader een grondstuk geërfd. Zij heeft besloten om deze grond samen met een aantal jongeren te bewerken en er een moestuin, voornamelijk voor eigen gebruik, van te maken. De grond ligt naast een riviertje. Het water wordt gebruikt om de grond te beregenen. Momenteel wordt er maïs verbouwd. Na de oogst komen er verschillende groenten. Er kan het hele jaar geoogst worden. De opbrengst zou beter zijn als de grond goed beregend kon worden. Er is inmiddels een watertank gebouwd, er liggen leidingen vanuit het water naar de tank en er is een pomp. Alleen……. Het werkt niet. We overleggen met Martijn en Marike hoe we kunnen helpen.
Martijn en Marike hebben sinds kort een samenwerking opgestart met LIV, een organisatie die vrijwilligerswerk verzorgt. Ze willen via deze organisatie proberen om een aantal activiteiten uitgevoerd te krijgen door vrijwilligers. Alles zelf begeleiden, naast het 7 dagen per week runnen van hun lodge, dat is onmogelijk.
Wellicht dat het ook een mogelijkheid is om met vrijwilligers een deugdelijk en duurzaam systeem voor de beregening van de moestuin te maken. Een systeem dat ook door de lokale bevolking gemakkelijk te gebruiken én te onderhouden is.
We rijden terug met Martijn en Marike door het Zulu-land. Er zijn al een aantal activiteiten van Ecolabel (de stichting waar Martijn en Marike hun sociaal-maatschappelijke activiteiten hebben ondergebracht) door Friends for Africa ondersteund. Er zullen zeker nog nieuwe activiteiten volgen.