Een maand vrijwilliger bij Destiny House
Op 10 januari 2022 arriveer ik (Kim, voorzitter van Friends for Africa) met mijn gezin Destiny House, met als doel om de komende maand vrijwilligerswerk te verrichten. Sinds de oprichting ondersteunen we dit project met Friends for Africa. En wat heeft het zich ontwikkeld sindsdien. Van de eerste opvang van enkele kinderen, staat er nu een opvanghuis en 2 doorgroei huizen, en een pré-school.
In de doorgroei huizen worden de iets oudere kinderen opgevangen die niet met familie herenigd kunnen worden, en ook niet geadopteerd worden. In deze huizen wordt een kleinschalige groep gecreëerd, met vast personeel, om zoveel mogelijk geborgenheid en vastigheid te bieden… het beste alternatief in deze ‘gezinsloze’ situatie, maar toch blijft het een trieste waarheid. Kinderen zonder ouders, het zou niet mogen bestaan.
Ons bezoek heeft een perfecte timing. We konden met eigen ogen zien hoe ver gevorderd de uitbreiding van de pré-school reeds was. Het is dan ook heel mooi dat de extra klaslokalen net opgeleverd worden in de week dat wij aankomen. Bovendien is er ook nog genoeg gelegenheid de handen flink uit de mouwen te steken: De klaslokalen moeten nog volledig ingericht worden, en de school moet over twee weken open, dus we kunnen aan de slag!
Dat pakken we uiteraard op zijn Hollands aan: hard en efficiënt doorbikkelen. Na een aantal rondjes ervaring in Zuid-Afrika hadden we beter moeten weten. (Te) Hard werken met temperaturen van boven de 30 graden, in hoge luchtvochtigheid is gewoon niet te doen. En dan efficiënt… daar moet je uiteraard de nodige materialen voor hebben. Bouwmarkten genoeg in de buurt, maar laat ze nu allemaal exact hetzelfde assortiment hebben. En als 1 product op is bij de ene winkel, dan is het ook op bij de andere 8 (Geloof me, want we hebben er een dagdeel aan gespendeerd om het te checken ????). Uiteraard kan alles besteld worden, maar voor 17.00u besteld is in dit deel van de wereld niet “nog de volgende dag in huis”. Dus passen we ons aan, aan de ‘African way’: Je wordt creatief met wat je wel kunt krijgen, je past je ritme iets meer aan, je laat de planning voor wat het is…
Zeer attent was dat de zoon van het schoolhoofd spontaan aanbod om op vrijwillige basis te komen helpen, en zo ook nog wat klusvaardigheden op te doen. Ook de oudere kinderen die bij Destiny House verbleven kwamen zo nu en dan helpen. Zo werd het een waar team-effort! Ondertussen werken ook de aannemer en loodgieter hard door om alles verder af te werken.
Op 17 en 18 januari komen de leerkrachten terug van hun zomervakantie, en beginnen met de nieuwe klaslokalen in te richten. Op 19 januari 2022 was de eerste schooldag van het schooljaar. Alles is klaar! De kinderen kunnen in de nieuwe klaslokalen.
Onze eigen kinderen krijgen tijdens de reis thuisonderwijs. Voor de resterende weken op deze locatie mag onze jongste zoon (5 jaar) echter meedraaien in de kleuterschool. Een hele ervaring! Naast de culturele verschillen wordt er op de school Engels gesproken. Enigszins nerveus hierover, maar ook vol nieuwsgierigheid begint Tren gekleed in schooluniform aan dit avontuur. En al snel blijkt dat de culturele verschillen eigenlijk zo groot niet zijn….kinderen zijn kinderen. En wat betreft de taal, aangezien de andere kinderen ook pas net beginnen, en thuis meestal alleen Zulu spreken, spreken hun ook nog geen Engels. Dat geeft best een chaos, een klas vol peuters en kleuters die de juf nauwelijks verstaan ???? Heerlijk om te zien en te horen.
In de weken die volgen krijgt ook de speelplaats een opknapbeurt: een verkeerstuin, een hinkelbaan en een winkeltje worden gerealiseerd. Zo kan er nog meer spelend leren plaatsvinden.
En zo vliegt onze maand vrijwilligerswerk voorbij.
In die maand hebben we een bijzonder inkijkje gekregen in Destiny House als organisatie… het is mooi om te zien hoe het team gegroeid is en iedereen zijn plek heeft gevonden. Een aantal langdurige krachten zijn binnen de organisatie zelf doorgegroeid naar een andere plek. Knap, want dit gevoel van eigenaarschap in eigen ontwikkeling is iets wat in de Zulu cultuur in mijn ervaring niet altijd vanzelfsprekend is. Ook zien we hoezeer de kerkgemeenschap, waar Destiny House een onderdeel van is zich samenpakt. In verhouding met de westerse cultuur ligt de focus veel minder op het individu maar veel meer op samen. De filosofie van Ubuntu -Ik ben omdat wij zijn- voel je door het dagelijks leven heen.
Op de laatste dag worden we uitgenodigd om de teammeeting bij te wonen. De meeting wordt geopend met zang. De ene na de andere prachtige solo wisselt zich af met melodische samenzang. Erna worden persoonlijke punten voor gebed gedeeld. Zaken waar de teamleden momenteel zorgen om hebben in hun privé situatie. Een bijzonder krachtige basis om erna als team de gezamenlijke punten te bespreken. Maar voordat dat gebeurt worden wij als gezin uitgenodigd om in de gebedscirkel plaats te nemen, en worden er dankbetuigingen uitgesproken en wensen voor ons gedeeld. Het hele tafereel ontroert, we voelen ons nederig en dankbaar. Want om eerlijk te zijn, hebben we in deze weken naar ons eigen idee meer mogen ontvangen dan gegeven.
De uitbreiding van de pré-school werd gesubsidieerd door Triodos Foundation en Platform Ontwikkelingssamenwerking Maasgouw. De klusmaterialen voor de inrichting en de aankleding van de buitenspeelruimte werden gesponsord door TRIAS BV. Dank daarvoor!