Janai Children’s Home

Janai Children's Home is het eerste project dat door Friends for Africa werd gesteund.
Het heeft dan ook een speciale plek in het hart van Ffa. Een blank Zuid-Afrikaans echtpaar, Kelaine en Martin adopteerde 24 zwarte kinderen. Bijna alle kinderen zijn zwaar getraumatiseerd of hebben een vaak ernstige lichamelijke aandoening. De kinderen groeien op in de warmte van een gezin met broertjes en zusjes om zich heen. Veel kinderen zijn opgebloeid onder de liefde en de zorg die ze kregen.

Janai Children's Home is het eerste project dat door Friends for Africa werd gesteund. Het heeft dan ook een speciale plek in het hart van Ffa. Een blank Zuid-Afrikaans echtpaar, Kelaine en Martin adopteerde 24 zwarte kinderen. Bijna alle kinderen zijn zwaar getraumatiseerd of hebben een vaak ernstige lichamelijke aandoening. De kinderen groeien op in de warmte van een gezin met broertjes en zusjes om zich heen. Veel kinderen zijn opgebloeid onder de liefde en de zorg die ze kregen. Kelaine, de moeder van het gezin, besteedt haar hele dag aan het huishouden en het verzorgen van de kinderen. De kinderen moeten naar verschillende scholen worden gebracht. De kinderen die vanwege hun handicap of trauma niet naar een ‘gewone' school kunnen, krijgen thuis les van Kelaine.

In een land waar apartheid nog niet zo lang geleden is afgeschaft, heeft nog steeds niet iedereen begrip voor een onbaatzuchtige keuze als deze. Het echtpaar heeft dan ook met veel tegenstand te maken gehad. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die bewondering voor hen hebben en hun proberen te steunen. Gelukkig maar, want in 2009 is Martin overleden aan een fatale spierziekte. Sinds die tijd staat Kelaine er alleen voor. Het gezin krijgt geen subsidie en is aangewezen op giften en liefdadigheid.

Friends for Africa voor Janai Children’s Home

FfA kwam in 2008 in contact met Janai. Sindsdien zorgt FfA er elk jaar voor dat de kinderen met kerst kunnen genieten van een heerlijk diner en dat er cadeautjes zijn. Kelaine koopt meestal nuttige zaken als schoolspullen, kleding en verzorgingsproducten. Een noodzakelijke aanbouw aan het huis werd met financiële steun van FfA gerealiseerd. Ook heeft FfA de droom van Martin om een keer met het hele gezin op vakantie te gaan vervuld, toen hij al ernstig ziek was. In 2009 heeft FfA gezorgd voor camerabeveiliging in en om het huis; helaas noodzakelijk vanwege de vele overvallen en diefstallen in hun omgeving. Door de heersende armoede is dit een groot probleem bij veel van de projecten die FfA steunt.

Dankzij de financiële ondersteuning van FfA kon Kelaine een kok en twee huismoeders aannemen. Zij zorgen er na het verlies van Martin voor dat de kinderen genoeg persoonlijke aandacht krijgen en dat ze begeleid worden bij huiswerk en andere taken. Vanaf 2010 bouwt FfA de bijdrage aan de salarissen af. De stichting vindt het geen goede zaak als Janai volledig afhankelijk wordt van onze steun. Een moeilijke keuze maar in onze ogen wel de beste. Wel blijft FfA waar nodig ondersteunen bij de studiekosten van de kinderen en eventuele incidentele kosten ten behoeve van de kinderen.

Meer weten?
Laat u inspireren door de mooie verhalen in ons reisverslag en in de nieuwsbrieven